• Erdei gyöngyköles - makkocska termése

  Erdei gyöngyköles

  Lithospermum purpurocaeruleum A kék színű virágokból kialakult termés nem ok nélkül kapta a gyöngy jelzőt, felülete fényes, elefántcsont színű.
 • Pelyhes kenderkefű - makkocska termése

  Pelyhes kenderkefű

  Galeopsis pubescens Az ajakosvirágúakra jellemző módon 4 makkocska fejlődik a forrt csészék védelmében, az érett magok színe fekete.
 • Erdei méhfű - makkocska termése

  Erdei méhfű

  Melittis melissophyllum Az éppen elvirágzott növény termését körülvevő csészéket akár virágnak is nézhetnénk. Közelről szemlélve azonban láthatjuk a csészék védelmében fejlődő 4 makkocskát.
 • Bibircses nyír - makkocska termése

  Bibircses nyír

  Betula pendula A lecsüngő barkákban fejlődő termések érés után hártyás, áttetsző repítőkészülékük segítségével terjednek, a magok nagyon aprók 1-2mm-esek
 • Erdei tisztesfű - makkocska termése

  Erdei tisztesfű

  Stachys sylvatica Termését körbevevő csészelevél eredetű burok nyúlványai hegyesek, szőrösek. Bennük a változatosság kedvéért 4 mag fejlődik, csakúgy mint a többi ajakosvirágú barátjánál.

Termések: makkocska

A makktermés kisebbik változata. Szintén fel nem nyíló, száraz terméstípus, melynek keletkezésében mindig több termőlevél vesz részt. Az ajakosvirágúak jellegzetes terméstípusa, itt a makkocskák négyesével ülnek a csészelevek alkotta takarólevelek mélyén.