• Közönséges bükk - makk termése

  Közönséges bükk

  Fagus sylvatica Termését teljesen befedi a szőrös kupacs, melyben egyszerre 2-3 darab 3 élű makk fejlődik. Ínséges időben fogyasztották, azonban sokat ne együnk belőle, mivel cianidokat tartalmaz.
 • Kocsánytalan tölgy - makk termése

  Kocsánytalan tölgy

  Quercus petraea Makktermése mindíg a középső részén a legszélesebb. Mérete általában 1,5-3 centiméter. Kupacsa enyhén molyhos felületű, nem takarja be teljesen a makkot.
 • Szelídgesztenye - makk termése

  Szelídgesztenye

  Castanea sativa Sűrűn tüskék kupacsa teljesen betakarja a benne fejlődő 3 makkot. Ehető volta miatt sok helyen ültetik, gyűjtik.
 • Vörös tölgy - makk termése

  Vörös tölgy

  Quercus rubra Hordó alakú makktermésének kupacsa lapos, alig takarja a termés tetejét. A Jégkorszak című filmben ezzel a terméssel csinál Szid lavinát, szóval vigyázni kell vele.
 • Komló - makk termése

  Komló

  Humulus lupulus A közhiedelemmel ellentétben a komlónak nem toboztermése van, makktermései a tobozszerű képletet alkotó murvalevelek hónaljában ülnek.

Termések: makk

A bükkfafélék családjára kimondottan jellemző terméstípus. A fel nem nyíló termés kialakításában rendszerint több termőlevél vesz részt. Erre a terméstípusra kimondottan jellemző a fellevél vagy virágtengely eredetű kupacs (cupula) jelenléte. A kupacs alakja és a makktermés mérete fontos határozó bélyeg.