• Gyapjas aszat - kaszattermés termése

  Gyapjas aszat

  Cirsium eriophorum Szőrbóbitás kaszattermése nagy méretű, terméséréskor a fészekpikkelyek szorítása fellazul és a magvakat a szél repítőkészülékük segítségével a szél terjeszti tova.
 • Vajszínű ördögszem - kaszattermés termése

  Vajszínű ördögszem

  Scabiosa ochroleuca Kaszattermése nagyító alatt mini ejtőernyőre hasonlít, melynek merevítői a termésből kinyúló 5 tövis. Hasonló termése a többi ördögszemnek van.
 • Pongyola pitypang - kaszattermés termése

  Pongyola pitypang

  Taraxacum officinale Ez az a termés amit a gyerekek belefújnak egymás hajába, arcába. Ha belefújnak egy ilyet az arcodba, csak ennyit mondj: most segítettél a taraxacum termésének anemochor módon terjedni. Garantált hatás!
 • Erdei aggófű - kaszattermés termése

  Erdei aggófű

  Senecio sylvaticus Termését sok repítőkészülékkel rendelkező apró kaszat alkotja, a szálas repítőkészülékek vége kissé sodrott
 • Mezei varfű - kaszattermés termése

  Mezei varfű

  Knautia arvensis Szőrös kaszattermését a hangyák terjesztik
 • Piros nyúlsaláta - kaszattermés termése

  Piros nyúlsaláta

  Prenanthes purpurea Nagyító alatt szemlélve termése egy fehér tollseprűhöz hasonlít, a hosszúkás barna magből sperű szerűen több fehér repítőkészülék ágazik ki.
 • Héjakút mácsonya - kaszattermés termése

  Héjakút mácsonya

  Dipsacus laciniatus Termése kiszáradva szúrós és kemény, olyannyira, hogy hajdanában gyapjúfésülésre is használták.

Termések: kaszattermés

A fészekvirágzatúak és egyes mácsonyafélék családjának sajátos terméstípusa. A termés kialakulásában két termőlevél vesz részt, fel nem nyíló száraz termést alkotva. A termés csúcsán gyakran csészelevél eredetű repítőkészülék (bóbita-pappuss) található.