• Mezei tarsóka - becőke termése

  Mezei tarsóka

  Thlaspi arvense A majdnem teljesen kerek termés csúcsa erőteljesen kicsípett, a közepe a magokkal kidomborodó. \r\n
 • Sziklai ternye - becőke termése

  Sziklai ternye

  Alyssum saxatile Kopasz, kerekded vagy kissé ovális termésének csúcsa kerek, vagy kis szálkában kihúzott. Fásodó tövéről és összetett virágzatáról könnyen felismerhető.
 • Pásztortáska - becőke termése

  Pásztortáska

  Capsella bursa-pastoris A keresztesek közül talán legkönnyebben felismerhető faj, szív alakú, kicsípett csúcsú termése igen jellegzetes, egyik fajhoz sem hasonlít.\r\n
 • Közönséges ternye - becőke termése

  Közönséges ternye

  Alyssum alyssoides A termések szórtan helyezkednek el a száron, a csúcson található nyúlvány a bibeszál maradványa. Hasonló termése a többi ternye fajnak van.
 • Korongpár - becőke termése

  Korongpár

  Biscutella laevigata Párban álló, korong alakú termését semmivel sem lehet összetéveszteni. Az egymáshoz kapcsolódó termések közepén elhelyezkedő mag miatt pápaszemes korongpárnak is nevezik.

Termések: becőke

A legtöbb botanikus a becőtermések közé sorolja. Becőtermésnek azokat a becőszerű terméseket nevezzük, melyeknek hossza hozzávetőlegesen azonos a szélességével. Változatos alakú és méretű terméseket találhatunk itt, és ez a termés is a keresztesvirágúak jellegzetes terméstípusa. Kialakulásának módja teljesen megegyezik a becőével, így ez a termés is a száraz, felnyíló termések közé tartozik.